Wandelen en creativiteit, een gouden duo

Wandelen en creativiteit zijn een gouden duo. Dat heb je wellicht al eens ervaren, maar het blijkt ook uit een aantal experimenten aan de Universiteit van Stanford uit 2014. De experimenten laten zien dat er een vrije stroom van ideeën ontstaat tijdens en na het wandelen. Alle deelnemers vonden zichzelf door het wandelen creatiever dan wanneer ze bleven zitten. Wandelen is daarmee een toegankelijke en  krachtige manier om je creativiteit te boosten.

Wandelen genereert nieuwe ideeën

Het effect wordt niet simpelweg veroorzaakt door de stimulatie van je waarneming wanneer je door een omgeving beweegt maar wordt veroorzaakt door het lopen. Of je nu buiten bent of op een loopband staat, lopen verbetert het creatieve proces doordat het helpt bij het genereren van nieuwe en nuttige ideeën. Dat effect strekt zich uit tot wanneer je vlak na het lopen gaat zitten om verder te gaan met je creatieve werk.

Voeg een wandeling toe aan je werkdag

Wandelen is een gemakkelijk te implementeren strategie om meer ideeën te genereren. Wanneer het genereren van nieuwe ideeen belangrijk is, doe je er dus goed aan om een wandeling in je dag op te nemen. Een fijne bijkomstigheid is dat je het zitten even doorbreekt met een gezonde dosis beweging.

Het resultaat van de experimenten verscheen in het rapport: Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking. Geschreven door Marily Oppezzo en Daniel L. Schwartz van de universiteit van Stanford.

Bronnen: Marily Oppezzo en Daniel L. Schwartz, Stanford University 2014 en The New Yorker.

Dit artikel verschijnt op de weblog van Goed Gesprek coaching & counseling. De mix van wandelen en coaching is zeer krachtig. Heb je interesse in een wandelsessie? Neem dan vrijblijvend contact op.