De noodzaak van natuur voor de overprikkelde stadsmens

Leef je in de stad? Dan word je voortdurend blootgesteld aan een heleboel prikkels van buitenaf. Doordat je gewend bent aan veel prikkels, neigen jouw hersenen steeds naar prikkels. Je zou kunnen zeggen dat er verslaafd aan zijn. Als stedeling kun je daardoor moeite hebben met het bewust richten van je aandacht. Je gaat gemakkelijk mee in drukte en stress. Daardoor is je stadsbrein eigenlijk structureel overbelast. De natuur opzoeken is een goede manier om deze overbelasting te compenseren.

De natuur herstelt het overprikkelde brein

De stad is voor niemand een heilzame omgeving om te herstellen van mentale belasting, laat staan als je last hebt van stress. Om te herstellen kun je beter de natuur opzoeken.

Als stedeling heb je de gunstige werking van de natuur extra hard nodig. Gelukkig hoef je het niet ver te zoeken als je wilt profiteren van de positieve invloed van de natuur. Een kleine beetje natuur helpt al. Een wandeling langs een groen plantsoen, het uitzicht op een boom en een afbeelding van de natuur hebben ook effect.

Heb je door persoonlijke omstandigheden te maken met stress? En wil je daar iets aan doen? Dan is het een heel goed idee om tijd door te brengen in de natuur. Hoe meer je in de omgeving kunt opgaan hoe beter, maar al een paar minuten staren naar hoe de bladeren aan een boom ritselen, heeft effect. In geval van nood volstaat zelfs een plaatje van de natuur of een natuurfilm.

wandelcoaching Kralingse Bos
Kralingse Bos, oktober 2018

‘Natuurgebieden, parken, bomen en tuinen vormen een vluchtheuvel voor de geest.’

Mark Mieras in de factsheet ‘Beetje natuur, grote invloed’.

Bron: IVN