Japans bosbad met De Correspondent

Vandaag verscheen er een leuk stuk in De Correspondent van Arjen van Veelen die met mij door het Kralingse Bos wandelde. De titel van het stuk (de link vind je hieronder) is: ‘Fuck the system, maak een boswandeling’. In het stuk beschrijft Arjen ondermeer hoe hij zijn bosbad met mij ervaren heeft.

Het zogenaamde bosbaden (zo noem ik dat overigens zelf niet) is een heel klein, maar wezenlijk onderdeel van de wandelsessies die ik als coach bied. Het gaat hierbij om het loskomen van de dagelijkse pace, met behulp van het bos en je zintuigen.

Verschil bosbad en ‘gewoon wandelen’

Bosbad Rotterdam
Prachtige illustratie van Jedi Noordegraaf voor De Correspondent

Arjen wilde weten of er verschillen zijn tussen ‘eens even de benen strekken in de natuur’ en een ‘bosbad’ zoals de trend dat wil. Hij stelde een telefonisch interview voor en hoewel ik direct aangaf dat ik geen Japanse bosbaden of Shinrin-Yoku bied, dacht ik dat ik hem wel wat verschillen kon laten ervaren als hij met me wilde wandelen.

En dat wilde hij…

Fragment

Een fragment uit het artikel. Lees het hele artikel op De Correspondent, of download het artikel.

We zouden zo hooguit een kilometer of twee per uur afleggen. Het was geen wandelen, eerder een aandachtig scharrelen.

Maar al na een paar minuten ging het werken, misschien door het ruisen, fluiten en kabbelen rondom ons. Het was alsof mijn razende brein accepteerde dat de trein net was weggereden en dan maar de tijd nam om te landen.

Nog voor ik Noortje mijn vraag kon stellen, had ze die zo al beantwoord: het verschil tussen mijn eigen wandelsessies en bosbaden was bijvoorbeeld: snelheid.

Arjen van Veelen

Lees hier het hele artikel van Arjen van Veelen in De Correspondent.

Ook zin in een bosbad of wandelcoaching in het Kralingse Bos? Neem contact met mij op.

© Noortje van Deursen | Wandelcoach Rotterdam