Heb ik burnout klachten?

Ervaar je stress en wil je weten of je te maken hebt met burnout klachten? Kijk dan eens of jij jezelf herkent in onderstaande lijst met symptomen van burnout.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die je kunnen helpen bij het voorkomen en herstellen van burnout. Als wandelcoach in Rotterdam ben ik één van die mensen. Jou op weg helpen naar meer geluk en flow in je leven heb ik tot mijn missie gemaakt. Je bent daarom van harte welkom voor een gratis telefonische kennismaking.

Lijst met burnout klachten

 • je voelt je vermoeid, zowel mentaal als fysiek
 • concentratie en focus kost je moeite
 • je maakt steeds meer ‘slordigheidsfouten’
 • je hebt weinig energie voor en/of zin in (leuke) activiteiten
 • het duurt lang(er) om te herstellen (van werk of andere activiteiten)
 • Je raakt snel overprikkeld (door bijvoorbeeld geluid)
 • vooruit denken en plannen lukt niet goed
 • informatie opnemen en vasthouden is lastig
 • je ervaart gebrek aan overzicht en grip
 • beslissingen maken lukt niet goed
 • je hebt het gevoel dat je hersenen traag werken
 • ontspannen lukt slecht
 • (in)slapen gaat moeizaam of je slaapt juist erg veel

Wat is een burnout?

Onder burnout versta ik de gevolgen van chronische stress. Een burnout betekent letterlijk dat je reserves zijn opgebrand door een voortdurend hersteltekort. Om in te schatten of jouw klachten het gevolg zijn van chronische stress maak ik gebruik van de vragenlijst stressklachten van het Centrum voor Chronische Stress Reversal (CSR).

Wandelsessies worden als prettig ervaren bij stress en burn-out klachten. Het bos helpt je brein herstellen en geeft je het gevoel er echt even uit te zijn. Zo kun je onder mijn begeleiding van een afstandje kijken naar wat er gaande is in jouw leven, terwijl je ter plekke ruimte biedt voor herstel.

Wil je meer weten over wat ik als wandelcoach bij burnout klachten voor je kan doen? Bezoek dan deze pagina of neem meteen gratis en vrijblijvend contact met mij op.

Japans bosbad met De Correspondent

Vandaag verscheen er een leuk stuk in De Correspondent van Arjen van Veelen die met mij door het Kralingse Bos wandelde. De titel van het stuk (de link vind je hieronder) is: ‘Fuck the system, maak een boswandeling’. In het stuk beschrijft Arjen ondermeer hoe hij zijn bosbad met mij ervaren heeft.

Bosbad Rotterdam
Prachtige illustratie van Jedi Noordegraaf voor De Correspondent

Het zogenaamde bosbaden (zo noem ik dat overigens niet) is een heel klein, maar wezenlijk onderdeel van de wandelsessies die ik als coach bied. Het gaat hierbij om het loskomen van de dagelijkse pace, met behulp van het bos en je zintuigen.

Verschil bosbad en ‘gewoon wandelen’

Arjen wilde weten of er verschillen zijn tussen ‘eens even de benen strekken in de natuur’ en een ‘bosbad’ zoals de trend dat wil. Hij stelde een telefonisch interview voor en hoewel ik direct aangaf dat ik geen Japanse bosbaden of Shinrin-Yoku bied, dacht ik dat ik hem wel wat verschillen kon laten ervaren als hij met me wilde wandelen.

En dat wilde hij…

Fragment

Een fragment uit het artikel. Lees het hele artikel op De Correspondent, of download het artikel.

We zouden zo hooguit een kilometer of twee per uur afleggen. Het was geen wandelen, eerder een aandachtig scharrelen.

Maar al na een paar minuten ging het werken, misschien door het ruisen, fluiten en kabbelen rondom ons. Het was alsof mijn razende brein accepteerde dat de trein net was weggereden en dan maar de tijd nam om te landen.

Nog voor ik Noortje mijn vraag kon stellen, had ze die zo al beantwoord: het verschil tussen mijn eigen wandelsessies en bosbaden was bijvoorbeeld: snelheid.

Lees hier het hele artikel van Arjen van Veelen in De Correspondent.

Ook zin in een bosbad of wandelsessie in het Kralingse Bos? Laat het me weten! 

Lege inbox? Lekker! Zo doe je dat.

Al weken geen lege inbox gezien? Zonde! Een lege inbox geeft rust, grip en voldoening. Dus hoe houd je die inbox in toom? Hier is een handig lijstje dat helpt.

Voor je begint. Bedenk dat een lege inbox meestal geen doel op zich is maar een middel tot een ander doel. Merk je dat je geobsedeerd raakt door een lege inbox dan is dat waarschijnlijk een teken dat je het grotere geheel uit het oog verliest. Als dat het geval is raad ik je aan om te reflecteren op hoe jij op dit moment in je werk zit. Als je werkdagen regelmatig ervaart als ‘de dag doorkomen’ of ‘overleven’ of ‘een struggle’ dan is het tijd voor verandering. Onderzoek wat er nodig is en trek op tijd aan de bel. Je wil chronische stress en burn-out voorkomen.

Dan nu de tips.

Elke dag een lege inbox

 • Reserveer elke ochtend een moment voor het verwerken van e-mail. Begin er je werkdag mee en zorg dat je niet wordt gestoord. Soms duurt het een kwartier, soms een uur, afhankelijk van hoeveel mail je te verwerken krijgt.
 • Delete of archiveer meteen de mails waar geen actie uit voortkomt. Nieuwsbrieven waar je nooit aan toekomt? Schrijf je direct uit. Hoe minder mail je binnenkrijgt hoe beter.
 • Komt er wel actie uit voort? Wat je in ongeveer 2 minuten kan doen, doe dat meteen.
 • Vraagt het meer dan 2 minuten? Plan het. Schrijf de actie in je agenda of op je takenlijst.
 • Bekijk hierna nog maximaal 2 keer je e-mail. Kies vaste momenten, bijvoorbeeld na de lunch en een uur voor vertrek. Die nieuwe berichten bekijk je om geen urgente zaken te missen maar je laat ze staan tot de volgende ochtend.

Je controleert je e-mail dus maar drie keer per dag en scoort in de ochtend direct een portie voldoening. Heerlijk toch?

Twee laatste tips:

  • Zitten er mails in je box die ouder zijn dan twee maanden? Overweeg dan om al die oude berichten in één klap naar het archief te verplaatsen. Dat ruimt lekker op zonder dat je de berichten kwijt bent.
  • Zorg dat je e-mail alert uitstaat zodat je de hele dag ongestoord kunt werken.
Succes!

Wandelcoach burn-out Rotterdam

Heb je last van burn-out klachten en wil je een burn-out voorkomen? Als je burn-out klachten signaleert, dan is het is goed om ze serieus te nemen en te onderzoeken wat jij voor jezelf kunt doen om ze te verminderen. Als coach help ik je daarbij. 

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat de natuur herstellend werkt, vooral bij stress. Wil je herstellen van jouw stress of burn-out klachten? En lijken wandelsessies in de natuur je prettig? Neem dan contact met mij op, zodat jouw herstel in gang gezet kan worden. Een telefonische kennismaking is gratis.  De wandelsessies vinden plaats in het Kralingse Bos in Rotterdam.

De natuur werkt herstellend voor je brein. Vooral bij stress.

Herstellen van chronische stress

Bij een burn-out is er gedurende een langere periode fysieke en mentale roofbouw gepleegd. De druk (om door te gaan, vol te houden, te presteren etc.) nam toe, zonder dat er genoeg tijd was om te herstellen. Daardoor zijn fysiologische processen ontregeld geraakt, met lichamelijke en mentale klachten als gevolg (klik hier voor een lijst met burn-out klachten). Om te herstellen moet deze ontregeling worden doorbroken en omgekeerd.

Ik werk volgens de Chornische Stress Reversal (CSR) methode. Dat betekent dat de coaching zich richt op het herstellen van de ziekmakende effecten van stress. Een online vragenlijst maakt deel uit van het traject. Deze vragenlijst laat zien hoe je er op dit moment voorstaat qua energie en functioneren.

burnout Rotterdam
Kralingse Bos, oktober 2018

De balans tussen inspannen en ontspannen

Vaak wordt een burn-out puur als iets mentaals gezien maar om te herstellen zul je moeten starten bij je ontregelde lijf. De coaching richt zich daarom op ‘energiemanagement’; leren hoe je goed omgaat met jouw batterij en de balans vinden tussen perioden van inspanning en perioden van ontspanning. We onderzoeken ook welke patronen, ideeën en gedragingen jou belemmeren bij het ontspannen.

De natuur werkt herstellend. Vooral bij stress. Dat blijkt steeds vaker uit onderzoek. Daarom combineer ik de CSR aanpak met wandelsessies in de natuur.

Sessies en tarieven wandelcoach burn-out Rotterdam

Hoeveel sessies je nodig hebt en wat de duur van jouw traject zal zijn, schatten we samen in. Een wandeling duurt ruim een uur en kost 95 euro exclusief BTW. De vragenlijst stressklachten kost 35 euro exclusief BTW. De scores geven mij snel een beeld van de mate waarin jij stressklachten ervaart. De vragenlijst is een handig instrument maar je bent niet verplicht om hem af te nemen.

Sommige werkgevers vergoeden de kosten van wandeltrajecten om een burn-out te voorkomen. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw werkgever!

Heb je last van burn-out klachten? En durf je om hulp te vragen? Neem dan contact met mij op zodat we een afspraak kunnen maken voor een gratis telefonische kennismaking. Ik help je graag. Ook met andere thema’s kun je bij mij terecht.

© Noortje van Deursen | praktijk voor wandelcoaching en meer | Coach Rotterdam en daar buiten

Bregje Hofstede over haar burn-out in De herontdekking van het lichaam

In ‘De herontdekking van het lichaam’ vertelt Bregje Hofstede over haar burn-out en neemt ze je mee op een zoektocht langs allerlei bronnen, naar het wezen van de burn-out en naar manieren om ervan te herstellen. Voor lotgenoten is het een intelligent geschreven, niet al te dik boek. Een persoonlijk verhaal, met herkenbare elementen. Voor anderen geeft het een interessant inkijkje in de belevingswereld van iemand die een burn-out doormaakt.

Heel herkenbaar voor veel mensen die met een burn-out te maken krijgen is de valkuil dat de burn-out wordt aangepakt met hetzelfde fanatisme dat hem veroorzaakte. Hierover schrijft Bregje:

herontdekking hofstede burn-out‘Ik ontdekte dat ik, als ik me heel moe voelde, opknapte van bepaalde yogaposes. Dan ging ik even tien minuten op de grond liggen in zogenaamde lijkhouding (savasana) en kon ik weer even vooruit. En dat ik me inschreef voor een cursus zenmeditatie was toch vooral omdat de lerares me tijdens de introductieavond verzekerde dat zij dankzij meditatie toe kon met slechts vijf uur slaap. Ik verprutste er wel acht!’

Wandelen is een efficiënte manier om deurtjes in je denken te openen

Wandelingen waren belangrijk voor het herstel van Bregje:

‘Wanneer je wandelt stap je uit je vertrouwde, statische omgeving. Dat maakt het makkelijker om los te komen van kopzorgen en het gangbare spoor van je denken. (…) Wandelen is een efficiënte manier om deurtjes in je denken te openen – deurtjes waardoor je ook even weg kunt glippen uit de kooi in je hoofd, die kooi opgetrokken uit plichtsgevoel en prestatiedrang. Zo brengt slenteren je een stapje dichter bij de heilige graal van de moderne tijd: dat mythische wezen, je authentieke zelf.’

Het boek sluit af met een indrukwekkende literatuurlijst. ‘De herontdekking van het lichaam’ is een mooie mix van zeer persoonlijke ervaringen en op andere bronnen gebaseerde teksten, uit de wetenschap, filosofie en literatuur.

Wil je meer weten over de burn-out van Bregje Hofstede? In het programma De Wandeling vertelt Bregje er uitgebreid over aan Sander de Kramer.

De Wandeling met Bregje Hofstede en Sander de Kramer.

Bregje Hofstede (1988) publiceert in literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. ‘De herontdekking van het lichaam’ is haar tweede boek.

De noodzaak van natuur voor het overprikkelde brein van de stadsmens

Wie in de stad leeft wordt voortdurend blootgesteld aan een heleboel prikkels van buitenaf. En hoewel iemand die in de stad is opgegroeid gewend is geraakt aan deze prikkels, is de stadsmens volgens onderzoek gevoeliger voor omgevingsprikkels en stress dan de mens die buiten de stad woont.

Het stadsbrein is verslaafd aan prikkels

Doordat stedelingen gewend zijn aan een grote hoeveelheid prikkels ontwikkelen stadshersenen een prikkelzoekende strategie. Hun voorkeur gaat eerder uit naar een omgeving met prikkels dan naar een prikkelarme omgeving. Je zou kunnen zeggen dat ze verslaafd zijn geraakt aan de prikkels. Stedelingen hebben daardoor moeite met het bewust richten van hun aandacht en met zelfbeheersing en dat zorgt er weer voor dat ze zich gemakkelijk laten meevoeren door drukte en stress. Deze optelsom maakt dat het aandachtssysteem van stedelingen structureel overbelast is. De stad biedt bovendien weinig gelegenheid om van deze mentale overbelasting te herstellen.

De natuur herstelt het overprikkelde brein

De stad is voor niemand een heilzame omgeving om te herstellen van mentale belasting, laat staan voor mensen die om wat voor persoonlijke reden dan ook, last hebben van stress.

‘Natuurgebieden, parken, bomen en tuinen vormen een vluchtheuvel voor de geest.’

wandelcoaching Kralingse Bos
Kralingse Bos, oktober 2018

Stelt Mark Mieras in de factsheet ‘Beetje natuur, grote invloed’ die hij voor Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie schreef. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de natuur ons brein goed doet.

Als stedeling met een structureel overprikkeld brein heb je de gunstige werking van de natuur extra hard nodig. Toch hebben stedelingen, door hun hang naar prikkels juist de neiging om de natuur links te laten liggen. Het is voor hen een uitdaging om natuur op te zoeken.

Gelukkig hoef je het niet ver te zoeken als je wilt profiteren van de positieve invloed van de natuur. Een kleine beetje natuur helpt al om te herstellen. Een wandeling langs een plantsoen met wat groen, het uitzicht op een boom, of een afbeelding van de natuur heeft ook effect.

Voor stadsbewoners die door persoonlijke omstandigheden te maken hebben met stress en die daar iets aan willen doen, is het beslist een goed idee om tijd door te brengen in de natuur. Hoe meer je in de omgeving kunt opgaan hoe beter, maar al een paar minuten staren naar hoe de wind een boom in beweging zet, heeft effect. In geval van nood volstaat zelfs een plaatje van de natuur of een natuurfilm.

Bron: IVN

Oefening voor een beetje geluk

Als bedankje stuurde ik mijn klanten dit jaar een oefening, die ik zelf als leuk en effectief heb ervaren.

Het is een eenvoudige oefening, waarmee je elke dag een paar minuten kunt stilstaan bij goede momenten. De oefening vergroot je inzicht in de mooie dingen die jij op dit moment in je leven hebt en kan daadwerkelijk bijdragen aan je geluk. Bovendien maakt de oefening goed inzichtelijk welke dingen voor jou persoonlijk belangrijk zijn om je goed te kunnen voelen. Daarmee geeft hij je handvatten om goed voor jezelf te zorgen op moeilijkere momenten.

Om de oefening te kunnen uitvoeren heb je alleen pen, papier en een paar minuten per dag nodig. Je kunt hieronder het PDF bestand downloaden, om zelf te gebruiken of met anderen te delen. Daar hoef je geen gegevens voor achter te laten en het is gratis. Hier is de link naar het PDF bestand:

Leuke en effectieve oefening voor een beetje geluk.

Afspraken, betaling, vertrouwelijkheid en klachtenreglement

Als je ergens mee akkoord gaat is het belangrijk om goed de kleine lettertjes te lezen. Op deze pagina lees je waar je mee akkoord gaat als je besluit om je door mij te laten coachen, met betrekking tot afspraken, betaling en vertrouwelijkheid.

Ik werk volgens de internationale ethische code van de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) en hanteer het NOBCO klachtenreglement. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de website van NOBCO.

Afspraak verplaatsen of annuleren

Afspraken kun je tot 12 uur van te voren kosteloos annuleren of verplaatsen. Neem in alle andere gevallen even contact met mij op. Je kunt me het beste bereiken via e-mail.

Facturatie / betaling

Voorafgaand aan je sessie of traject spreken we een bedrag af. Je mag het bedrag contant en ter plekke betalen tijdens de eerste sessie of na ontvangst van de factuur die ik per e-mail verstuur. Je ontvangt altijd een factuur.

Vertrouwelijkheid

Alles wat wij bespreken is vertrouwelijk. Alleen met jouw toestemming deel ik informatie met eventuele andere betrokkenen. Ook als ik omwille van mijn professionele ontwikkeling informatie deel in supervisie, leertherapie of intervisie, blijft die informatie vertrouwelijk.

Gelijkwaardigheid

Je gaat de sessie(s) aan op basis van gelijkwaardigheid en kunt volledig verantwoordelijk gehouden worden voor beslissingen en handelingen die jou aangaan.

Ontevreden

Mijn missie is om jou zo goed mogelijk te helpen. Het is dus de bedoeling dat je tevreden bent over mijn begeleiding en dat je merkt dat je vooruitgaat met betrekking tot de resultaten die je voor ogen hebt.  Het kan echter zijn dat je niet helemaal tevreden bent of dat ik niet precies bied wat je zoekt. Daar is helemaal niks mis mee, dus laat het me gerust weten, zodat we de coaching op een prettige manier kunnen afsluiten. Misschien kan ik je doorverwijzen naar een goede professional in mijn netwerk.

Privacyverklaring

Ik deel zonder toestemming uitsluitend persoonsgegevens met andere partijen wanneer dit nodig is voor administratieve processen zoals facturatie, het aanvragen van tests en de analyse van het websitebezoek.  Neem kennis van de privacyverklaring op de pagina over cookies.

© Noortje van Deursen | praktijk voor wandelcoaching, online coaching en meer | Coach Rotterdam en daar buiten

Een professionele coach met keurmerk

Het is dinsdag 2 januari, de eerste werkdag van 2018. Een klassiek moment voor het uitspreken van een paar mooie intenties.  Voor mijn praktijk als coach betekent dit, dat ik me richt op het behalen van een internationaal erkend keurmerk. Ik heb gekozen voor het keurmerk van NOBCO, één van de beroepsorganisaties voor Coaches in Nederland.

Tot nu toe hield ik me niet bezig met een keurmerk. Ik redde me zonder. Waarom dan nu wél een erkende coach worden? Om mijn eigen professionaliteit te kunnen waarborgen aan de hand van objectieve criteria.

Een professionele coach met een internationaal keurmerk

Wat betekent professionaliteit als het gaat om coachen? Naast voor de hand liggende kwalificaties als ervaring en opleiding vind ik het vooral van belang dat een coach zich bewust is van ‘de bril’ waardoorheen hij de wereld ziet. Met ‘de bril’ bedoel ik alle eigenschappen en ervaringen die zijn perceptie van de wereld beïnvloeden.

Als ik me als coach niet bewust ben van ‘de bril’ die ik op heb, neem ik voor waar aan wat ik zie. Dat is op zijn zachtst gezegd onhandig. Om goed te kunnen coachen is het belangrijk dat ik de ander zo helder mogelijk zie. Daarvoor is het nodig dat ik hem professioneel bevraag en mijn interpretaties toets voordat ze een eigen leven gaan leiden. De kans bestaat namelijk dat ik mijn coachee onbewust richting antwoorden duw die passen in míjn (beperkte) wereldbeeld.

Om de ander helder te kunnen zien moet ik me dus zoveel mogelijk bewust zijn van de bril die ik draag en daar heb ik andere professionals bij nodig. Een keurmerk waarborgt dat praktijkervaring, ontwikkeling en deskundigheid worden getoetst. Dat geeft mij als coach een krachtig steuntje in de rug en jou als coachee de garantie dat je met een coach te maken hebt, die aan bepaalde eisen voldoet.

Het keurmerk dat ik in 2018 wil aanvragen is het keurmerk van Senior Practitioner Coach. Er zijn vier niveaus. Het hoogste niveau is dat van Master Practitioner Coach. Het niveau dat ik aanvraag is daar één stap onder. Om het keurmerk te mogen uitdragen word ik uitgebreid getoetst.

Voor meer informatie over de eisen waaraan ik moet voldoen om dit keurmerk te behalen verwijs ik naar de website van NOBCO.